Geçen haftaki dersimizde özellikle aksarayın ve hasan dağını oluşumu üzerinde durduk. aksaray bu hale gelmeden önce bir deniz tabanıydı. bunun en güzel kanıtı tüflere rastlanmasıdır. Daha sonra levha hareketleri sonucunda Aksaray yükselmeye uğrayarak bugünkü halini almıştır. bu hale gelmesinde levha hareketlerinin etkisi olduğu kadar volkanik bir dağ olan Hasan dağınında etkisi çok büyüktür. Hasan dağının etkileri üzerinde biraz durmak gerekirse çıkan lavlar sonucunda aksaray ve çevresinde verimli alanlar oluşmuştur, önceleri yeşillik alanlarla dolu olmasında büyük bir etkisi vardır tabiki şuan bakıldığında bu yeşillikten eser yoktur çünkü; gerek iklim şartlarının değişmesi gerekse beşeri etkenler yüzündendir.
Üzerinde durulan diğer konulara gelinince bunlar; karadelik, bir yıldızın hayatı, supernova,solucan delikler ve parelel evrenlerdir.
Karadelik:yıldızların kütlesel çekim kuvvetleri artarken uzay zaman eğriliğininde artmasını sağlar. Yıldız büzüldükçe, yüzeyindeki kütllesel çekim alanı güçlenir. yıldızların kaçıp kurtulma hızıda gittikçe artar.Öyleki sonunda ışığın dahi kaçamayacağı hıza ulaşır. İşte bu karadelik dediğimiz uzay zaman eğriliğinin sonsuza yaklaşan bir bölgesidir.
Solucan delikler:Karadeliklerin birbirleri ile bağlantıları sonucu çoklu evren modelinde diğer evrenlerdeki aynı yere fakat farklı bir zamana sonsuz bir hızla hareketi temel almaktadır.
( Bu blok bu kadar:) inşallah daha güzellerini yazmak dileğiyle:) )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder